З радгоспу до ремонтної майстерні велосипедист їхав зі швидкістю 12 км / год, а повертався зі швидкістю 15 км / год, тому витратив на зворотний шлях на 18 хв

З радгоспу до ремонтної майстерні велосипедист їхав зі швидкістю 12 км / год, а повертався зі швидкістю 15 км / год, тому витратив на зворотний шлях на 18 хв

  • Співвідношення швидкостей 12 4 (тут напишу дробу, між
    15 5 ними одно)
    час обернено пропорційно швидкості, тобто співвідношення часу на шлях "туди" і на шлях "назад"
    на шлях "туди" велос-т витратив 5 частин всього часу, на шлях "назад" 4 часті.Разніца 5-4 = 1 частина або 18 хвилин = 18/60 = 0,3 години. На шлях "туди" він витратив 50,3 = 1,5 години і проїхав 121,5 = 18 км. На шлях "назад" витратив 40,3 = 1,2 години і проїхав ті ж 151.2 = 18 км.
    Рассояніе від савхоза до майстерні 18 км.
  • нехай х-час витрачений на шлях з радгоспу до майстерні
    х-0,3-час на шлях від майстерні до радгоспу
    12 * х = 15 (х-0,3)

    12х = 15х-4,5
    12х-15х = -4,5
    -3х = -4,5
    х = -4,5: (- 3)
    х = 1,5 години-час витрачений на шлях від радгоспу до майстерні
    1,5 * 12 = 18 км-відстань від радгоспу до майстерні

    Відповідь: відстань дорівнює 18 км